De musicus die van zijn beroep zijn hobby maakte

Van Valerius Suite tot Oerend Hard

Ermelo’s Weekblad – 26 september 2012

Mensen die Sarah of Abraham zien, huren doorgaans een grote zaal af met een muziekband.
Zo niet Jan Mannee. De organist viert zijn vijftigste verjaardag met een select gezelschap in de Lukaskerk, waar de presentatie van zijn orgel-CD centraal staat.


► door Grietje-Akke de Haas
► ErmeloJan Mannee heeft zijn eerste CD uitgebracht met als titel: ‘Jan Mannee speelt eigen orgelwerken’. De CD is te bestellen via www.janmannee.org en kost 10 euro.
FOTO: GRIETJE-AKKE DE HAAS

Daarmee schaart Jan zich bij het illustere gezelschap van Ermelose collega-organisten Bert Elbertsen, Erik Jan van der Hel, Wouter van den Broek en Gerrit ‘t Hart die eerder orgelwerken van eigen hand opnamen. Het is zijn eerste CD. De drang heeft er altijd wel in gezeten. Maar zo schrijft Jan op zijn  website: www.janmannee.org:  ‘Ik heb daar blijkbaar 50 voor moeten worden’. Het Pels en Van  eeuwenorgel in de Hervormde kerk in Venhuizen werd uitverkoren als instrument waarop hij zijn eigen orgelwerken wilde vertolken. “Dit orgel was liefde op het eerste gezicht, en uitermate geschikt voor de muziek die ik de afgelopen decennia schreef.” Het gaat om werken die de organist maakte  voor iets of voor iemand’, zoals hijzelf omschrijft. Zo is de Valerius Suite te beluisteren, een vijfdelige suite over oud Nederlandse liederen. Maar ook Attende Domine, speciaal geschreven voor een concert in de Katholieke Kerk in Putten, is op het zilver gekleurde schijfje vereeuwigd.

Het orgelspelen zat er van jongs af aan in bij Jan, die in het dagelijks leven werkt bij een  softwareleverancier in de zorgsector. Wat alles te maken had met een vader die organist was en diens gelijkgestemde vriendenkring die in het ouderlijk huis over de vloer kwam. “Daarnaast zat ik vaak op zondag naast mijn vader als deze in de kerk orgel speelde, of naast één van zijn vrienden.”

Eenmaal op het conservatorium bleek Jan naast het orgelspelen ook het nodige plezier te beleven aan de theoretische vakken. Zelf de muziek schrijven bijvoorbeeld. Componeren noemt hij een soort van ambacht waarbij hij de vergelijking trekt met de grammaticaregels van de Nederlandse taal. “De zinnen moeten kloppen. Als er een fout in de muziek zit, maak je hetzelfde mee als dat je ‘ik word’ met een dt schrijft.” Wat maakt het orgelspelen voor hem nu zo bijzonder? “De variatie en al die verschillende klanken maken het zo mooi. Van fluisterend zacht tot overdonderd groots.”

Wie orgelmuziek of het instrument op zich saai of belegen noemt, kan het wel eens goed mis hebben. Voor het feest bijvoorbeeld heeft Jan speciaal voor zijn ‘recalcitrante’ zwager Frank ‘Oerend Hard’, de legendarische popklassieker van Achterhoekse band Normaal, bewerkt voor op het orgel. “Ik noem het werk de ‘Normal Ouverture’”, grijnst hij.

Nederlands Dagblad (26-9-2012)

Text/HTML


Copyright (c) 2014 by Jan Mannee